Obiecałam nowy post, więc oto on. Nie ma dyni, jest szpinak, jedno z bardziej wdzięcznych i uniwersalnych warzyw :) Do tego moja ulubiona i chyba najprostsza sałatka - pomidor z fetą (wyjątkowo bez rukoli :) ).
Składniki:
- ciasto francuskie
- szpinak (może być mrożony - 0,5kg)
- serek mascarpone - 125g
- pół cebuli
- 3 plastry szynki (w stylu szwarcwaldzkiej)
- jajko
- sól, pieprz, odrobina oliwy
- zioła prowansalskie
Ciastem francuskim wykładamy blachę/naczynie, posypujemy ziołami i pieczemy w 200C ok 10min, aż zacznie się rumienić. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy do niej szpinak i po paru minutach serek mascarpone. Podgrzewamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego jajko i mieszamy. Przekładamy na spód do tarty, na wierzchu układamy szynkę i dalej pieczemy ok. 10-15min. Smacznego!
Macie może jakieś ciekawe przepisy na dynię? Poszukuję inspiracji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz