Natknęłam się na niego u
navynut już jakiś czas temu i dłuugo zwlekałam z przygotowaniem. A szkoda, bo jest przepyszny, mocno cynamonowy, idealny do kawy na drugie śniadanie :) Oczywiście trochę zmieniłam przepis i przede wszystkim przygotowałam go z mniejszych proporcji.
Składniki (na 2 porcje - 2 kokilki):
- 10g świeżych drożdży
- 45ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10g roztopionego masła
- + do obtoczenia 2 łyżki cukru brązowego, cynamon, przyprawa do piernika
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, odstawiamy na 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z ciasta przygotowałam 8 kulek. Cukier brązowy, cynamon i przyprawę do piernika wsypałam do kokilek. Każdą kulkę ciasta zanurzałam na chwilkę pod wodę (chodzi tylko o to, żeby cynamon z cukrem się lepiej przykleiły, a nie chciałam używać masła) i obtaczam w przyprawach. W każdej kokilce układam po 4 kulki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170C, na ok. 15 minut.
Najlepsze jeszcze na ciepło :)
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńO ,smaczne kuleczki.
OdpowiedzUsuńŚwietny! Do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń