Jeśli tylko macie w domu jakieś jabłko, to nie wahajcie się ani chwili, przygotowanie tego ryżu zajmie Wam maksymalnie 20 minut a na pewno będziecie zachwyceni :)
Składniki (na 2 porcje):
- 100g ryżu (u mnie jaśminowy)
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- cukier wanilinowy
- 1 jabłko
- cynamon
Ryż gotujemy w mleku z wodą i łyżeczką cukru wanilinowego, aż będzie miękki i wchłonie całe mleko. W tym czasie kroimy jabłko dość drobno i mieszamy z łyżeczką cynamonu. Na patelnię wysypujemy łyżkę cukru (albo trochę mniej, jeśli mamy słodkie jabłko), dodajemy 2 łyżki wody, podgrzewamy i dodajemy pokrojone jabłko, co jakiś czas mieszamy, aż jabłko zmięknie. Do dwóch kokilek wykładamy kolejno po 1 łyżce ryżu, 1 łyżce jabłka, następnie reszta ryżu i na wierzchu znowu jabłko. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, ewentualnie można przygotować go wieczorem a rano tylko odgrzać w piekarniku :)
Smacznego!
Dobry i sprawdzony ryż na słodko :)
OdpowiedzUsuńIle porcja ma kcal?
OdpowiedzUsuńOkoło 290kcal :) B:7,1; W:61,9; T:1,9
Usuń