poniedziałek, 3 listopada 2014

Waniliowy ryż na mleku z jabłkami i cynamonem.

Jeśli tylko macie w domu jakieś jabłko, to nie wahajcie się ani chwili, przygotowanie tego ryżu zajmie Wam maksymalnie 20 minut a na pewno będziecie zachwyceni :)





Składniki (na 2 porcje):
  • 100g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • cukier wanilinowy
  • 1 jabłko
  • cynamon
Ryż gotujemy w mleku z wodą i łyżeczką cukru wanilinowego, aż będzie miękki i wchłonie całe mleko. W tym czasie kroimy jabłko dość drobno i mieszamy z łyżeczką cynamonu. Na patelnię wysypujemy łyżkę cukru (albo trochę mniej, jeśli mamy słodkie jabłko), dodajemy 2 łyżki wody, podgrzewamy i dodajemy pokrojone jabłko, co jakiś czas mieszamy, aż jabłko zmięknie. Do dwóch kokilek wykładamy kolejno po 1 łyżce ryżu, 1 łyżce jabłka, następnie reszta ryżu i na wierzchu znowu jabłko. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, ewentualnie można przygotować go wieczorem a rano tylko odgrzać w piekarniku :)

Smacznego!

3 komentarze: