Jeżeli u Was od jakiegoś czasu też zalegają banany, za które ciężko się zabrać, to proponuję zrobić ciasto bananowo- czekoladowe. Z wierzchu jest fantastycznie chrupiące, zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika i pięknie pachnie w całym mieszkaniu :)
Przepis powstał na bazie
dwukolorowego ciasta bananowego z malacukierenka.pl, tylko trochę zmieniłam ilość składników.
Składniki (w temp. pokojowej):
- 3 banany rozgniecione na papkę
- 60g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 70g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka kakao
- 3 łyżki maślanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masło rozpuścić w garnuszku, następnie trochę przestudzić, dodać do niego banany i cukier, wymieszać. W garnuszku po maśle rozpuścić czekoladę i odstawić do przestygnięcia. Do masła dodać maślankę, jajka, mąkę, cynamon, sodę, sól i ekstrakt z wanilii, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Około połowy masy odlać do innej miski i dodać do niej roztopioną czekoladę i kakao. Wylać do blaszki najpierw jasną, potem ciemną masę, piec w temp.180C ok. 45-55min.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń