środa, 22 października 2014

Pełnoziarniste drożdżowe ciasto marchewkowe z pekanami.

Nigdy wcześniej nie robiłam drożdżowego z marchewką, ale postanowiłam zaryzykować i zdecydowanie się opłaciło. Co prawda ciasto trochę opadło po upieczeniu, ale mimo tego pozostało puszyste i zaczęło znikać w błyskawicznym tempie. Stanowi ciałkiem niezłą "fit alternatywę" dla poprzedniego tortu czekoladowo-dyniowego :)






 


Rozczyn:
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g drożdży
Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

W misce mieszamy:
  • 2 starte (niezbyt drobno) marchewki
  • jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczkę cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1,5 łyżki masła (rozpuszczone w mleku)
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
Dodajemy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1h). Przekładamy ciasto do tortownicy, na wierzchu układamy pekany. Pieczemy ok. 30-35min (do suchego patyczka) w 160C.

Smacznego!

3 komentarze: