poniedziałek, 20 października 2014

Tort korzenno- czekoladowy z dynią.


Obiecałam tort dyniowy. Ale uprzedzam, nie biorę na siebie odpowiedzialności za spustoszenie poczynione przez Was w kuchni po obejrzeniu go, więc jeśli ktokolwiek chwilowo cierpi na brak silnej woli - ogląda to na własną odpowiedzialność :D Dla wszystkich łasuchów albo niemających pomysłów na prezent urodzinowy szczerze go polecam, szczególnie póki trwa sezon dyniowy (choć u mnie w zamrażalniku puree dyniowe już jest gotowe i czeka na zimowe wieczory). :)










 Tort korzenno-czekoladowy z dynią i polewą czekoladową

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki
Białka ubijamy, następnie dalej miksujemy dosypując co chwilę po łyżce cukru. Powinna nam powstać biała, sztywna i błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Przesiewamy mąki i razem z przyprawą do piernika dodajemy do masy, mieszamy delikatnie, ale dokładnie i przekładamy masę do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w 170C ok 50min (do suchego patyczka), wyjmujemy tortownicę, zdecydowanym ruchem uderzamy nią o blat i wkładamy z powrotem do uchylonego piekarnika (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Po ostygnięciu przecinamy biszkopt na trzy blaty i każdy z nich nasączamy mocną kawą.

Krem czekoladowy:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 330ml kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej (nie wrzącej) wody
W garnuszku podgrzewamy śmietanę (ale nie doprowadzamy jej do wrzenia), zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę - mieszamy aż się rozpuści, gdy ostygnie wkładamy do lodówki na co najmniej (!!!) 12 godzin. Wyciągamy z lodówki i ubijamy - krem nabierze trochę jaśniejszego koloru, ale i tak będzie gęsty. Pod koniec miksowania dolewamy przestudzoną żelatynę.

Krem dyniowy:
  • 250g mascarpone
  • 200g puree z dyni
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody 
  • łyżeczka cynamonu
Miksujemy wszystkie składniki razem do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na paterze układamy kolejno: blat ciasta, krem dyniowy, blat ciasta, konfitura z pigwy lub pomarańczy (smarujemy nią cały blat), krem czekoladowy i ostatni blat ciasta. Wkładamy do lodówki. W tym czasie robimy polewę czekoladową : 100g gorzkiej czekolady i 60g czekolady mlecznej rozpuszczamy w 120ml śmietanki kremówki, gdy ostygnie pokrywamy nią ciasto. Do ozdoby możemy również wykorzystać karmelizowane orzechy. Gotowe ciasto najlepiej jeszcze wstawić na parę godzin do lodówki, żeby polewa zastygła, a wszystkie warstwy się dobrze połączyły. 

Smacznego!




Dołączam ten przepis do akcji Smaczna Jesień, w końcu dynia to typowo jesienne warzywo :)


Smaczna Jesień

6 komentarzy:

  1. Cudo *.* Aż zatęskniłam to pieczenia tortów, jak wrócę do domu na weekend to chyba zrobię podobny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie idealnie równe warstwy! Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak cudownie, że z chęcią zrobiłabym go teraz zaraz, tak bez okazji :) rewelacja, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny tort, bardzo jestem ciekawa jego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. sezon na dynię w pełni i cieszę się ze tyle pyszności z jej udziałem powstaje, bo też bardzo ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski! No i ten krem dyniowy - musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń