Dawno mnie tu nie było, no ale przynajmniej 26km w ciągu dwóch dni przebiegnięte już nie wspominając ozdabiania pierniczków :) Dzisiaj przepis na indyjskie klopsiki- ich przygotowanie zajmie Wam max. 30 minut.
Składniki (na dwie solidne porcje):
- 400g mięsa mielonego z indyka
- pół drobno pokrojonej cebuli
- drobno pokrojony ząbek czosnku
- starty imbir - ok. 3 cm
- oliwa
- ryż - najlepiej brązowy, u mnie niestety go zabrakło :(
- 1 brokuł
- 250 ml śmietanki 12%
- przyprawy: sól, pieprz, curry (dużo!), papryka słodka i ostra, ew. kurkuma
Mięso mieszamy z cebulą i imbirem, odrobinę doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z niego klopsiki - mi wyszło ok. 20. Podsmażamy klopsiki na oliwie (w tym czasie możemy już gotować ryż i brokuła), ściągamy je z patelni i na tę samą patelnię wylewamy śmietanę i doprawiamy przyprawami. Chwilę podgotowujemy sos, dodajemy do niego klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Pycha!
Smacznego!
I jeszcze dwa zdjęcia na dowód ozdabiania pierniczków (przepis i ostateczny efekt już wkrótce - jak obiecałam) :
Powinnam zdążyć przed świętami... :]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz