Składniki na około 12 sztuk (Jeśli nie macie do wykarmienia na śniadaniu 4 osób, to proponuję przygotować je z połowy porcji :) )
- 250g mąki pszennej
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g cukru brązowego
- 50g masła
- 1 jajko
- 20g drożdży
- 240ml mleka
- ew. jajko i mak
Do mąki i jajka dodać masę z garnuszka, a także rozczyn (można dodać też kilka kropli ekstraktu waniliowego), dokładnie zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośniętym ciastem uderzyć kilkakrotnie o blat (chodzi o to, aby zeszło z niego powietrze) i uformować z niego 12 bułeczek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia (w zależności od tego ile mamy czasu na 40-60min). Nagrzać piekarnik do 180C, wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok.20minut, aż do przyrumienienia :)
Ja podawałam bułeczki z dżemem czarna porzeczka- truskawka i truskawkowym, a do picia- chyba nic nie pasuje tak dobrze jak kawa lub kakao :)
Smacznego!
przepis fajny. bułeczki smaczne, tylko niezbyt fit ;)
OdpowiedzUsuń