Moja wersja drożdżowych paluchów na bazie przepisu na grissini z bloga
navynut. Wyszły pyszne, chrupiące, kokos jest tylko lekko wyczuwalny, raczej jako drobinka do pogryzienia niż wyraźna nuta smakowa. W najbliższym czasie planuję je przetestować jako dodatek do zupy :)
Składniki (mi wyszło 9 paluchów):
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20g drożdży
- 110g wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Drożdże z cukrem zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby chwilę (ok. 30min) popracowały. Następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy i pieczemy w 160C ok. 15 minut :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz