Dawno nie było tu żadnego pęczaku, wrzucam więc szybki i prosty przepis, akurat kiedy macie ochotę na coś słodko-owocowego :)
Składniki (2 porcje)
- 5 łyżek pęczaku
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- cynamon
Pęczak gotujemy do miękkości i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, cukier i wodę, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie zmieniać kolor na żółty, dodajemy jabłka i posypujemy całość cynamonem. Podgrzewamy mieszając, aż jabłko zredukuje swoją objętość i się poddusi (ok. 5 min), następnie na patelnię dodajemy pęczak i mieszamy go z pozostałymi składnikami. Przekładamy do miseczek, możemy jeszcze posypać cynamonem i gotowe :)
Smacznego!
Podoba mi się taki pomysł na pęczak. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń