Chrupiące z wierzchu z dużą ilością masła orzechowego w środku, czego można chcieć więcej? Dzięki jogurtowi naturalnemu nie są za suche w środku, musicie wypróbować :)
Uważajcie tylko, aby nie wypełnić kokilek za bardzo, ciasto jeszcze urośnie i może próbować się ewakuować z naczynka.. :)
Składniki (na 2 porcje) - powinny być w temp. pokojowej:
- 25g drożdży
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 90g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki ~ 10g otrębów pszennych
- 2 łyżki masła orzechowego
- masło do wysmarowania foremek
Mieszamy cztery pierwsze składniki i odstawiamy na 0,5h do wyrośnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, otręby i dokładnie mieszamy (ciasto będzie dość rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Kokilki smarujemy wewnątrz masłem, nakładamy ciasto, aby przykryło dno, na to kładziemy po łyżce masła orzechowego i przykrywamy resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 160C, w momencie kiedy się nagrzewa możemy tam już wstawić kokilki, żeby ciasto bardziej wyrosło. Pieczemy ok. 10 min, aż ciasto się przyrumieni z wierzchu, warto sprawdzić trochę wcześniej, na wszelki wypadek.
Jeśli macie ochotę, możecie na wierzch drożdżówki przygotować kruszonkę, np. z
tego przepisu,
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz