Pyszna, chrupiąca, dość słodka i oczywiście.. najlepsza do wyjadania prosto ze słoika :) Świetna z jogurtem, mlekiem, serkiem wiejskim - możliwości jest mnóstwo. Każdy może wypróbować własną kombinację, własne dodatki i proporcje i stworzyć swoją idealną granolę. Jaka jest Wasza ulubiona? :)
Składniki:
- 100g płatków owsianych górskich
- 50g otrębów owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 20g odżywki białkowej
- 1 białko jaja
- orzechy: migdały, laskowe, brazylijskie - pokrojone na ćwiartki
- żurawina, nasiona dyni, nasiona słonecznika, ryż preparowany
Na patelni podgrzewamy miód, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, mieszamy, aż miód się rozpuści. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia i mieszamy z pozostałymi składnikami, aż się połączą w "grudki". Nagrzewamy piekarnik do 180C. Wysypujemy granolę na blachę i pieczemy ok. 20 minut- do zrumienienia, mieszając co 5 minut. Studzimy i przechowujemy najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
cudowna granola, a szczególnie ten dodatek masła orzechowego! :)
OdpowiedzUsuńDopiero co pierwszy raz zrobiłam sama granolę - i od razu się uzależniłam! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń