wtorek, 19 sierpnia 2014

Ricotta hotcakes :)






Ricotta hotcakes, PRZEPYSZNE! Lekkie, puchate, łatwe do zrobienia, genialnie smakują z owocami :)
U mnie to było śniadanie dla kilku osób, wyszło ok.15 placków, dlatego w zależności od potrzeb można zmniejszyć proporcje :)
  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 125 ml mleka
  • ok. 80g mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ew. łyżka cukru/ cukru wanilinowego
Wszystko oprócz białek wymieszać, białka ubić i delikatnie wymieszać z resztą masy. Smażyć z obu stron, raczej krótko, w zależności od patelni można bez oleju, bo ciasto już samo w sobie ma trochę tłuszczu, więc raczej nie przywiera :)
Fantastycznie smakują z serkiem wiejskim i borówkami, ale jestem przekonana, że inne owoce również się sprawdzą, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz