Potrzebujemy tylko puszki groszku, czosnku, cebuli i bulionu, żeby przygotować obiad. Dodatkiem może być tu groszek ptysiowy przygotowany z ciasta parzonego, np. na eklery (
PRZEPIS).
Składniki (na 2 porcje):
- 1 puszka groszku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 cebuli drobno pokrojonej
- 1 łyżka oliwy
- 350ml bulionu
- sól, pieprz, bazylia
Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą (możemy to zrobić w garnku z grubym dnem, w którym potem będziemy gotować zupę, albo na patelni). Przekładamy do garnka, dosypujemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy około 10 min. Blenderujemy na gładki krem, następnie doprawiamy. Można śmiało dodać odrobinę sera z niebieską pleśnią, grzanki, groszek ptysiowy czy kurczaka :)
Smacznego!
konsystencja świetna!
OdpowiedzUsuń