czwartek, 22 stycznia 2015

Zupa krem z groszku

Potrzebujemy tylko puszki groszku, czosnku, cebuli i bulionu, żeby przygotować obiad. Dodatkiem może być tu groszek ptysiowy przygotowany z ciasta parzonego, np. na eklery (PRZEPIS).


 

 Składniki (na 2 porcje):
  • 1 puszka groszku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 350ml bulionu
  • sól, pieprz, bazylia
Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą (możemy to zrobić w garnku z grubym dnem, w którym potem będziemy gotować zupę, albo na patelni). Przekładamy do garnka, dosypujemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy około 10 min. Blenderujemy na gładki krem, następnie doprawiamy. Można śmiało dodać odrobinę sera z niebieską pleśnią, grzanki, groszek ptysiowy czy kurczaka :)

Smacznego!

1 komentarz: