wtorek, 20 stycznia 2015

Wrapy z tuńczykiem.

       Mąka kukurydziana długo czekała, aż wreszcie zabiorę się do przygotowania tortilli, dzisiaj nadszedł jej moment. Przepis jest banalny, a w placek możemy zawinąć wszystko, na co tylko mamy ochotę. U mnie był to tuńczyk, jajko na twardo, sałata lodowa -zabrakło rukoli :( , pomidor, papryka, czerwona cebula i jogurt grecki w ramach sosu. Polecam Wam wypróbować, przepis jest prosty i błyskawiczny, a jeśli ktoś lubi wrapy na ciepło, to po przygotowaniu może wstawić je na chwilę do nagrzanego piekarnika. Proporcje na ciasto pozwalają na zrobienie ośmiu placków, ale ja najadłam się już dwoma, więc spokojnie możecie zredukować proporcje, choć przecież z tych, które nam pozostaną, można przygotować jutrzejszą przekąskę do szkoły? :)





Składniki:
  • 140g mąki pszennej
  • 140g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 160-170g wody
Do środka (na 2 osoby)
  • puszka tuńczyka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sałata lodowa - ok. 1/3 główki
  • pomidor
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • jogurt grecki/ sos czosnkowy - wg uznania :)
Wszystkie składniki na  ciasto zagniatamy. Dzielimy je na kulki (8) i każdą z nich rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek, ale taki, aby dało się go przenieść na patelnię (w całości :) ). Jeżeli chcecie, żeby miały idealnie okrągły kształt, możecie je wycinać z rozwałkowanego ciasta np. miską, ale ja pominęłam ten krok :) Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy każdy placek z obu stron. Już gotowe tortille najlepiej przechowywać pod wilgotną ściereczką, w przeciwnym razie wyschną i będziemy mieli problem, żeby je zwinąć :) Tortillę smarujemy sosem/ jogurtem, układamy na niej wybrane dodatki, składamy i są gotowe do jedzenia!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz