Kolejny eksperyment z książką A. Starmach. Ponieważ ostatnio kluski pojawiają się u mnie na stole dość często, nie mogłam nie wypróbować tego przepisu. Wyszły naprawdę pyszne, serek wiejski można równie dobrze zastąpić sosem jogurtowym czy jakimkolwiek innym, który nam pasuje :) Trzeba tylko pamiętać, żeby blat/ stolnicę i ręce posypać mąką, w przeciwnym razie możemy mieć problem z odklejeniem ciasta :)
Składniki (na 3-4 porcje)
- 275g twarogu chudego
- 1 jajko
- 200g rozdrobnionego szpinaku (ja użyłam mrożonego, jednak trzeba go dobrze odcisnąć z wody)
- 120g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
- sól
- serek wiejski/ sos
- pestki dyni/ nasiona/ orzechy
Cztery pierwsze składniki zagniatamy w misce, aż uzyskamy konsystencję ciasta. Na blacie formujemy z niego wałeczki, które następnie kroimy na kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, około 4 minuty od wypłynięcia. Odsączamy i gotowe, teraz wystarczy tylko przyozdobić według uznania :)
Smacznego!
jaka fajna propozycja!
OdpowiedzUsuń