Początkowo planowałam zrobić coś bardziej przypominającego dostępne w sklepach batoniki twarogowe, ale stwierdziłam, że na to też przyjdzie pora, a póki co dam się ponieść fantazji :) Mają puszystą konsystencję, gdybym musiała je do czegoś porównywać, to pewnie padłoby na Ptasie Mleczko, w każdym razie dość daleko im do bardziej "treściwych" batoników twarogowych :) Są dość delikatnie, dlatego radzę uważać przy krojeniu i przenoszeniu batoników, choć zależy to też od ich grubości, polewa czekoladowa jest chrupiąca i łatwo się łamie, ale można to rozwiązać krojąc batoniki ciepłym nożem (zanurzanym we wrzątku i wycieranym do sucha), a można też zrezygnować w ogóle z czekolady, jeśli nie macią na nią ochoty :)
Wartości odżywcze dla 1 sztuki: 134 kcal, B: 15g, T: 3,7g, W: 10,3g, Bł: 0,5g
Składniki (na 1 keksówkę):
- 275g chudego twarogu, zmielonego lub rozdrobnionego blenderem
- 200g mleka
- 1.5 łyżki żelatyny
- 30g smakowej odżywki białkowej (od niej zależy smak naszych batoników)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka cukru/ ew. można użyć słodzika
- 100g czekolada, najlepiej gorzkiej
- 0,5 łyżeczki masła
Smacznego!
a zamiast odżywki można np. użyć kakao? :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, to nigdy nie próbowałam. Myślę, że powinno się udać, tylko proponuję wtedy dać ok. 1 łyżki kakao (30g byłoby chyba trochę za dużo), dodać do smaku cukru/słodzika i użyć więcej żelatyny - 2 łyżki zamiast 1,5? (bo odżywka trochę odpowiada za gęstnienie masy) :) Spróbuj i koniecznie daj znać jak Ci wyszło! :)
UsuńCiekawa propozycja, jednak ja bym ją zmodyfikował.Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńlista adwokatow rzeszow
OdpowiedzUsuń