czwartek, 12 marca 2015

Puszyste batoniki proteinowe.

       Przepis szczególnie dla osób intensywnie trenujących, które szczególnie dbają o odpowiednią ilość białka w diecie, a czasem lubią przekąsić coś słodkiego. Z podanych proporcji otrzymałam osiem (oczywiście może być więcej lub mniej, w zależności od tego jak pokroimy nasz blok) batoników, pasujących do popołudniowej kawy i idealnych jako słodka przekąska.

Początkowo planowałam zrobić coś bardziej przypominającego dostępne w sklepach batoniki twarogowe, ale stwierdziłam, że na to też przyjdzie pora, a póki co dam się ponieść fantazji :) Mają puszystą konsystencję, gdybym musiała je do czegoś porównywać, to pewnie padłoby na Ptasie Mleczko, w każdym razie dość daleko im do bardziej "treściwych" batoników twarogowych :) Są dość delikatnie, dlatego radzę uważać przy krojeniu i przenoszeniu batoników, choć zależy to też od ich grubości, polewa czekoladowa jest chrupiąca i łatwo się łamie, ale można to rozwiązać krojąc batoniki ciepłym nożem (zanurzanym we wrzątku i wycieranym do sucha), a można też zrezygnować w ogóle z czekolady, jeśli nie macią na nią ochoty :)
Wartości odżywcze dla 1 sztuki: 134 kcal, B: 15g, T: 3,7g, W: 10,3g, Bł: 0,5g




Składniki (na 1 keksówkę):
  • 275g chudego twarogu, zmielonego lub rozdrobnionego blenderem
  • 200g mleka
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • 30g smakowej odżywki białkowej (od niej zależy smak naszych batoników)
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka cukru/ ew. można użyć słodzika
  • 100g czekolada, najlepiej gorzkiej
  • 0,5 łyżeczki masła
Mleko razem z odżywką, żelatyną i cukrem/słodzikiem podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (ale nie można doprowadzić do wrzenia). Przelać mleko do miski i zmiksować mikserem, ok. 2 min (chodzi nam o to aby mleko się spieniło, a masa odrobinę stężała). Cały czas miksując dosypać otręby owsiane i dodać twaróg, zmiksować do gładkiej masy. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ułatwi nam to późniejsze wyjęcie bloku) i wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i dać jej chwilę na wystudzenie się. Wyjąć blok z blachy i posmarować stopioną czekoladą - wierzch i ewentualnie boki, wstawić do lodówki, aż czekolada się stężeje. Pokroić na pojedyncze batony i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. a zamiast odżywki można np. użyć kakao? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to nigdy nie próbowałam. Myślę, że powinno się udać, tylko proponuję wtedy dać ok. 1 łyżki kakao (30g byłoby chyba trochę za dużo), dodać do smaku cukru/słodzika i użyć więcej żelatyny - 2 łyżki zamiast 1,5? (bo odżywka trochę odpowiada za gęstnienie masy) :) Spróbuj i koniecznie daj znać jak Ci wyszło! :)

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja, jednak ja bym ją zmodyfikował.Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń