czwartek, 12 marca 2015

Śniadaniowe drożdżówki pełnoziarniste z masłem orzechowym.

Chrupiące z wierzchu z dużą ilością masła orzechowego w środku, czego można chcieć więcej? Dzięki jogurtowi naturalnemu nie są za suche w środku, musicie wypróbować :)
Uważajcie tylko, aby nie wypełnić kokilek za bardzo, ciasto jeszcze urośnie i może próbować się ewakuować z naczynka.. :)




Składniki (na 2 porcje) - powinny być w temp. pokojowej:
  • 25g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 90g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki ~ 10g otrębów pszennych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • masło do wysmarowania foremek
Mieszamy cztery pierwsze składniki i odstawiamy na 0,5h do wyrośnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, otręby i dokładnie mieszamy (ciasto będzie dość rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Kokilki smarujemy wewnątrz masłem, nakładamy ciasto, aby przykryło dno, na to kładziemy po łyżce masła orzechowego i przykrywamy resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 160C, w momencie kiedy się nagrzewa możemy tam już wstawić kokilki, żeby ciasto bardziej wyrosło. Pieczemy ok. 10 min, aż ciasto się przyrumieni z wierzchu, warto sprawdzić trochę wcześniej, na wszelki wypadek.

Jeśli macie ochotę, możecie na wierzch drożdżówki przygotować kruszonkę, np. z tego przepisu,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz