wtorek, 10 marca 2015

Cynamonowy pęczak z karmelizowanym jablkiem.

Dawno nie było tu żadnego pęczaku, wrzucam więc szybki i prosty przepis, akurat kiedy macie ochotę na coś słodko-owocowego :)






Składniki (2 porcje)
  • 5 łyżek pęczaku
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • cynamon
Pęczak gotujemy do miękkości i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, cukier i wodę, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie zmieniać kolor na żółty, dodajemy jabłka i posypujemy całość cynamonem. Podgrzewamy mieszając, aż jabłko zredukuje swoją objętość i się poddusi (ok. 5 min), następnie na patelnię dodajemy pęczak i mieszamy go z pozostałymi składnikami. Przekładamy do miseczek, możemy jeszcze posypać cynamonem i gotowe :)

Smacznego!

1 komentarz: