poniedziałek, 9 marca 2015

Serniczek z Bielucha na spodzie z kaszy jaglanej z PB.

Już kiedyś robiłam serniczek, jako spód wykorzystując kaszę jaglaną i masło orzechowe, z ricotty i banana (LINK). Oba są pyszne, więc polecam wypróbować każdy przepis. Niestety, w serniczku z Bielucha nie wyszły nie wyszły mi idealne warstwy, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że tam są :) Za to masa sernikowa jest przepyszna - puchata i treściwa, będę musiała znaleźć jej jeszcze jakieś inne zastosowanie :)
Porcja jest całkiem spora, ale jako śniadanie na poniedziałek idealnie spełnia swoje zadanie. Makro 1 porcji z dżemem porzeczkowym to ok. 440 kcal, B: 29g, T: 20.7 W: 36.3, Bł: 1,8g, czyli całkiem przyzwoicie :)




Składniki (na 2 porcje):
  • 2 serki Bieluch
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozp. w kilku łyżkach ciepłej wody
  • 20g odżywki białkowej o dowolnym smaku(można pominąć i dodać trochę więcej cukru/słodzika :) )
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50g kaszy jaglanej
  • dżem/ masło orzechowe do ozdoby
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie blenderujemy ją z masłem orzechowym na w miarę gładką masę - to będzie spód naszego serniczka. Bieluch, mleko, cukier i odżywkę miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy żelatynę i jeszcze przez moment miksujemy. Do miseczek/ szklanek nakładamy na przemian kaszę jaglaną z masą sernikową. Przed nakładaniem nowej warstwy, możemy wstawić naczynia na chwilę do lodówki, żeby masa się trochę stężała. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem ozdabiamy np. dżemem :)

Smacznego!

3 komentarze: