Tym razem inspiracja od Ani Starmach, wyjątkowo nie miałam ochoty na słodkie śniadanie, więc sięgnęłam do książki w poszukiwaniu pomysłów i trafiłam na ten przepis. Po drobnych modyfikacjach okazało się, że właśnie na to miałam ochotę :) Autorka sugeruje przygotowanie tostów francuskich, ja jednak zadowoliłam się prostszą wersją. Koniecznie wypróbujcie to połączenia smaków :)
Składniki (na 2 porcje):
- 100g szpinaku
- 4 jajka
- masło do wysmarowania kokilek
- odrobina sera - może być mozarella, żółty, kozi, topiony - Wasz ulubiony :)
- sól, pieprz
Szpinak roztapiamy na patelni, odparowujemy z niego wodę na małym ogniu, odrobinę solimy. Kokilki smarujemy masłem, na dno każdej nakładamy po 1 łyżce szpinaku, wbijamy jedno jajko, nakładamy kolejną łyżkę szpinaku i wbijamy kolejne jajko. Doprawiamy, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w 180C, ok. 12-15min (w zależności od tego, czy chcemy mieć płynne żółtko).
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń