Już od dawna nosiłam się ze zrobieniem gofrów. Najpierw planowałam przygotować po prostu bananowe gofry z
tego przepisu, no ale jak zwykle, w trakcie nie powstrzymałam się od kilku modyfikacji. Przepis banalnie prosty, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki.
Składniki (na 14 średnich gofrów):
- 70g mąki żytniej razowej
- 10g otrębów pszennych
- 0,5 rozgniecionego banana
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 niezbyt czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 200ml maślanki
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej miksujemy do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku w 180C ok. 10 min, lub używamy gofrownicy. U mnie w roli dodatków była ricotta, banan i orzechy.
Smacznego!
Nigdy podobnie wyglądających gofrów nie jadłam, ale ogólnie to gofry robię bardzo często, bananowe także :) Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziurawe gofry! ale extra!:)
OdpowiedzUsuń