Jeśli tylko ktoś ma chwilę czasu, to musi je zrobić koniecznie. Są banalnie proste, a w zależności od dodatków nadadzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, a nawet słodki poczęstunek dla gości :)
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- pół banana (rozgniecionego)
- 1 szklanka maślanki (dzisiaj akurat nie miałam, więc zastąpiłam ją 3/4 szkl. mleka, ale z maślanką są lepsze i bardziej chrupiące :)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wlewamy do foremek i pieczemy w 180C ok. 15 min. aż się zarumienią. W gofrownicy też powinny się udać, choć przyznam, że z jej braku nigdy nie próbowałam- jeśli spróbujecie- napiszcie mi o tym :) Z tych proporcji wyszło mi 12 średnich (i jak widać dziurawych :) ) gofrów.
Smacznego!
wyglądają tak...puszyście :) najlepsze, zdcydowanie.
OdpowiedzUsuńale super "dziurawe" gofry! :)
OdpowiedzUsuń