Czasem każdy z nas potrzebuje szybkiego śniadania do zjedzenia po drodze, albo zastanawia się, co zabrać na uczelnię w ramach drugiego śniadania. U mnie zwykle kończy się na owocach, albo.. no właśnie - domowych batonikach musli z żurawiną, jagodami goi, orzechami i mnóstwem innych zdrowych pyszności :)
Składniki (na ok. 16 batoników):
- płatki orkiszowe - 80g (ok. 1 szklanka)
- płatki owsiane górskie - 80g
- otręby gryczane - 2 łyżki
- suszona żurawina - 3 łyżki
- jagody goi- 1 łyżka
- sezam - 1 łyżka
- słonecznik -3 łyżki
- orzechy ziemne - 1 łyżka (można je trochę rozdrobnić)
- nerkowce rozdrobnione - 2 łyżki
- len mielony - 1 łyżka
- szałwia hiszpańska (chia) - 1 łyżka
- masło orzechowe - 2 łyżki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- miód - 1 łyżka rozpuszczona w wodzie
Oczywiście składniki i proporcje każdy może dobierać sam i stworzyć swoje autorskie batoniki, u mnie to było na zasadzie: "zobaczę, co jeszcze z mojej szafki nadaje się do dorzucenia" i w ten sposób powstała bardzo smaczna mieszanka :) Dla łasuchów podpowiem, że można też batoniki posmarować roztopioną gorzką (albo niekoniecznie gorzką) czekoladą, albo do masy dodać rozgniecionego banana, który doda słodyczy :)
Smacznego!
poproszę kilka takich na kolację! :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, bardzo je lubię i polecam!
OdpowiedzUsuńwłasnie robię z dodatkiem bananów :)
OdpowiedzUsuń