czwartek, 23 października 2014

Batoniki musli.


Czasem każdy z nas potrzebuje szybkiego śniadania do zjedzenia po drodze, albo zastanawia się, co zabrać na uczelnię w ramach drugiego śniadania. U mnie zwykle kończy się na owocach, albo.. no właśnie - domowych batonikach musli z żurawiną, jagodami goi, orzechami i mnóstwem innych zdrowych pyszności :)







Składniki (na ok. 16 batoników):
  • płatki orkiszowe - 80g (ok. 1 szklanka)
  • płatki owsiane górskie - 80g
  • otręby gryczane - 2 łyżki
  • suszona żurawina - 3 łyżki
  •  jagody goi- 1 łyżka
  •  sezam - 1 łyżka
  • słonecznik -3 łyżki
  • orzechy ziemne - 1 łyżka (można je trochę rozdrobnić)
  • nerkowce rozdrobnione - 2 łyżki
  • len mielony - 1 łyżka
  • szałwia hiszpańska (chia) - 1 łyżka
  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • miód - 1 łyżka rozpuszczona w wodzie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powinny się trochę posklejać. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i wyrównujemy brzegi. Pieczemy do zezłocenia brzegów - ok. 15 min w 170C. Gdy ostygną kroimy je na sztuki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

Oczywiście składniki i proporcje każdy może dobierać sam i stworzyć swoje autorskie batoniki, u mnie to było  na zasadzie: "zobaczę, co jeszcze z mojej szafki nadaje się do dorzucenia" i w ten sposób powstała bardzo smaczna mieszanka :) Dla łasuchów podpowiem, że można też batoniki posmarować roztopioną gorzką (albo niekoniecznie gorzką) czekoladą, albo do masy dodać rozgniecionego banana, który doda słodyczy :)

Smacznego!

3 komentarze: