sobota, 17 stycznia 2015

Placuszki z łososiem i sosem jogurtowym.

Jestem zachwycona, zarówno smakiem tych placuszków, jak i tym, jak prosto się je przygotowuje :) Są chrupiące, a ich usmażenie jest po prostu banalne. Łosoś jest tu raczej w roli dodatku, który możemy dowolnie zmieniać, możliwości są ogromne- od wersji wytrawnych do słodkich :) Polecam Wam wypróbować ten przepis jeśli jeszcze nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, choć na pewno sprawdzi się również na śniadanie.





Zmodyfikowany przepis z książki "Pyszne na każdą okazję" A. Starmach, w najbliższym czasie możecie się spodziewacie prawdopodobnie jeszcze kilku przepisów na bazie tej książki, w ramach testowania świątecznych prezentów :)

Składniki (na 22 placuszki):
  • 120g maki pszennej
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50ml maślanki
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny (ok. 100g)
  • kilka orzechów włoskich, pokrojonych i podprażonych
  • 80g łososia wędzonego
  • czosnek, zioła prowansalskie
Masło utrzeć z serkiem, następnie dodać jajko, sól, maślankę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać mleko i mąkę i dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni bez tłuszczu, do zrumienienia.
Jogurt doprawić do smaku - sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek, zioła - według uznania, dodać część orzechów włoskich (część zostawić do posypania). Gotowe placuszki ozdobić sosem jogurtowym, łososiem i orzechami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz