niedziela, 5 października 2014

Łosoś na soczewicy z sosem z kaparów i czerwonego wina.




W sam raz na niedzielny obiad :)

Składniki (na dwie porcje):
  • dwa filety z łososia (bez skóry)
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 4 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 1 łyżka masła
  • 150ml czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ew. rucola, pomidor
Soczewicę gotujemy ok. 20 min razem z rozdrobnionym czosnkiem, łyżką oliwy, solą i pieprzem. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą i smażymy na patelni (może być grillowa) z każdej strony ok. 4 min. Na drugiej patelni wino doprowadzamy do wrzenia, dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dorzucamy kapary i podsmażamy aż sos zredukuje swoją objętość, zdejmujemy z ognia i dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy kolejno: rucolę z pomidorem, polewamy odrobiną oliwy, soczewicę, łososia a na wierzchu polewamy sosem z kaparami. Proste, ale bardzo efektowne, do tego bogate w białko, błonnik oraz zdrowe kwasy tłuszczowe :) Smacznego!

Wczoraj obiecałam, że od dzisiaj zaczynam treningi, słowa dotrzymałam. Co prawda tylko 45min z Chodakowską ale lepiej powoli przypominać swojemu organizmowi o wysiłku :) Jutro niestety nie dam rady ćwiczyć, bo od 8 do 20 jestem na uczelni, ale może przynajmniej przejdę się tam piechotą.

Powodzenia w nowym tygodniu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz