sobota, 13 grudnia 2014

Bananowe owsiane pancakes.

Jestem nimi po prostu zachwycona. Postanowiłam zaszaleć i spróbować zrobić coś zupełnie nowego, bez żadnego przepisu podstawowego i zdecydowanie się opłaciło :) Placuszki są puszyste, ale jednocześnie dość "treściwe", słodkie dzięki bananowi, a otręby owsiane nadały im bardzo ciekawą strukturę. Nie sprawiają problemów podczas smażenia, są banalnie proste. Porcja ze zdjęcia (razem z dodatkami) ma ok.280 kcal, dużo błonnika i całkiem przyzwoitą ilość białka jak na takie pancakes. Zachęcam Was serdecznie do wypróbowania tego przepisu!







Składniki (na 10 placków):
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki)
  • 50-60g otrębów owsianych (8  łyżek)
  • jajko
  • banan (połowa rozgnieciona do ciasta, druga połowa do ozdoby)
  • łyżka cukru
  • 40ml mleka sojowego
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy, najlepiej na jakieś pół godziny, żeby otręby napęczniały. Gdy masa zgęstnieje dodajemy trochę wody, aby rozrzedzić ciasto. Smażymy bez tłuszczu z obu stron aż się ładnie przyrumienią. Podajemy z serkiem wiejskim, bananem, dżemem, orzechami lub według własnego pomysłu :)

Smacznego!

4 komentarze: