środa, 10 grudnia 2014

Puszyste placuszki na maślance z bananem i pestkami dyni.

Mam nadzieję, że zdjęcia Tomasza są wystarczającym dowodem na to, jak dobre były te placuszki :) Z podanej proporcji wychodzi ich całkiem sporo, bo około 20, są bardzo lekkie, trochę może przypominają puszyste naleśniki, a jedna porcja (10 placuszków) ma ok. 320kcal.


 
 



 Składniki:
  • 90g mąki pszennej
  • 20g otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 20g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g maślanki
  • trochę wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i smażymy na patelni z obu stron, na średnim ogniu (gdy na placuszku zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza możemy go przewrócić). Pasuje do nich chyba wszystko: jogurt, serek wiejski, owoce, orzechy czy dżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz