sobota, 11 października 2014

Jesienne gruszkowe placuszki z karmelizowaną gruszką i orzeszkami.

      Za oknem ponuro, zaraz trzeba się zbierać na uczelnię (tak, wiem, że to sobota), a więc czas na prawdziwe, rozgrzewające jesienne śniadanie. Jednogłośnie zostało okrzyknięte "boskim", więc Wy także powinniście je wypróbować :)










Składniki na placki (13-14 sztuk)
  • 80g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 gruszka,  pokrojona w kostkę
Do toppingu (wychodzi tyle ile jest na zdjęciu):
  • 1 gruszka, pokrojona
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • ew. jogurt grecki, pekany
Składniki na placki dokładnie mieszamy i smażymy na suchej patelni (ciasto ma już w sobie masło więc nie powinno przywierać) z obu stron (dość krótko - 2-3min). Na drugiej patelni podgrzewamy cukier z wodą, gdy zacznie zmieniać kolor (na lekko żółty, złotawy) dodajemy gruszkę, orzeszki  i cynamon i energicznie mieszamy aż jeszcze trochę się zezłoci - trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić karmelu :) Na talerzu układamy placuszki, polewamy karmelizowaną gruszką i ew. jogurtem greckim i orzechami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. takie śniadania lubię najbardziej :) szkoda tylko, że nie zawsze czas na nie pozwala...
    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń