piątek, 31 października 2014

Klonowe babeczki z pekanami.

Kolejny post z serii "Babeczki i inne słodkości" :) Na zdjęciach babeczki klonowe i te z poprzedniego posta - z masłem orzechowym.







Składniki (na 12 babeczek):
  • 150g miękkiego masła
  •  2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki i 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  spora garść pokrojonych pekanów (można je troszkę obsypać mąką , wtedy nie powinny opadać w cieście :) )
Składniki na krem:
  •  150 ml śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 pekanów
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, miksujemy. Dosypujemy pozostałe składniki (oprócz pekanów i syropu), mieszamy dokładnie. Dolewamy syrop klonowy jednocześnie miksując. Dosypujemy pekany  i mieszamy łyżką, przekładamy ciasto do foremek i pieczemy 15-20 min w 170C.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy kremem babeczki, na każdej układamy jednego orzecha. Najlepiej na noc wkładamy babeczki do lodówki.
Jestem pewna, że wszyscy będą zachwyceni :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz