piątek, 7 listopada 2014

Ciasto bananowo- czekoladowe.

Jeżeli u Was od jakiegoś czasu też zalegają banany, za które ciężko się zabrać, to proponuję zrobić ciasto bananowo- czekoladowe. Z wierzchu jest fantastycznie chrupiące, zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika i pięknie pachnie w całym mieszkaniu  :)






Przepis powstał na bazie dwukolorowego ciasta bananowego z malacukierenka.pl, tylko trochę zmieniłam ilość składników.

Składniki (w temp. pokojowej):
  • 3 banany rozgniecione na papkę
  • 60g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3 łyżki maślanki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masło rozpuścić w garnuszku, następnie trochę przestudzić, dodać do niego banany i cukier, wymieszać. W garnuszku po maśle rozpuścić czekoladę i odstawić do przestygnięcia. Do masła dodać maślankę, jajka, mąkę, cynamon, sodę, sól i ekstrakt z wanilii, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Około połowy masy odlać do innej miski i dodać do niej roztopioną czekoladę i kakao. Wylać do blaszki najpierw jasną, potem ciemną masę, piec w temp.180C ok. 45-55min.

Smacznego!

1 komentarz: