środa, 26 listopada 2014

Puszyste pełnoziarniste dyniowe pancakes z jogurtem i pestkami dyni.

Korzystamy z sezonu dyniowego póki jeszcze można, dzisiaj przedstawiam w wersji placuszków i muszę się przyznać, że dawno nie byłam tak zadowolona - bardzo wyrosły, a do tego pozostały przyjemnie wilgotne w środku :)




 
Składniki na 10 placuszków:
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g puree z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżki masła (najlepiej miękkiego lub stopionego)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na patelni z obu stron po kilka minut.
Bardzo prosty, typowo jesienny przepis. Łatwo się smażą i odchodzą od patelni, nie powinny sprawiać problemów, pasuje do nich jogurt naturalny i pestki dyni. Pycha!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. świetne pancakes! zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń