środa, 28 stycznia 2015

Drożdżowe paluchy kokosowe

Moja wersja drożdżowych paluchów na bazie przepisu na grissini z bloga navynut. Wyszły pyszne, chrupiące, kokos jest tylko lekko wyczuwalny, raczej jako drobinka do pogryzienia niż wyraźna nuta smakowa. W najbliższym czasie planuję je przetestować jako dodatek do zupy :)





Składniki (mi wyszło 9 paluchów):
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g drożdży
  • 110g wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
 Drożdże z cukrem zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby chwilę (ok. 30min) popracowały. Następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy paluchy i pieczemy w 160C ok. 15 minut :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz