niedziela, 11 stycznia 2015

Pełnoziarniste placuszki z serem i sosem truskawkowym.

Może nie wyglądają zbyt ponętnie, ale są pyszne, no i do tego są całkiem niezłym źródłem białka :) Nadają się na śniadanie, ale też na obiad w wersji "na słodko". Należy tylko uważać przy smażeniu, i nie robić ich zbyt dużych, bo mogą się rozpadać. U mnie na szczęście postanowiły się tak artystycznie "rozjechać" dopiero na talerzu.. :D



Składniki (na około 24 placuszki):
  • 275g twarogu chudego
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • dodatki- np. zblendowane truskawki
 Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze sobą, następnie dodać białka i też wymieszać. Na patelnię nalać odrobinę oleju (niestety, bez niego się nie obejdzie, można ewentualnie przetrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym z olejem) i smażyć placuszki, na niezbyt dużym ogniu, powoli, aż przyrumienią się z obu stron. Przełożyć na talerz, polać owocami i smacznego!

3 komentarze:

  1. Z całego przepisu najbardziej mnie interesuje sos, chociaż przyznam że placki również z chęcią bym zjadła, ale to sos jednak kusi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne 😉 szybko się robi

    OdpowiedzUsuń