poniedziałek, 30 marca 2015

Domowa granola z masłem orzechowym.

Pyszna, chrupiąca, dość słodka i oczywiście.. najlepsza do wyjadania prosto ze słoika :) Świetna z jogurtem, mlekiem, serkiem wiejskim - możliwości jest mnóstwo. Każdy może wypróbować własną kombinację, własne dodatki i proporcje i stworzyć swoją idealną granolę. Jaka jest Wasza ulubiona? :)





Składniki:
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 50g otrębów owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 20g odżywki białkowej
  • 1 białko jaja
  • orzechy: migdały, laskowe, brazylijskie - pokrojone na ćwiartki
  • żurawina, nasiona dyni, nasiona słonecznika, ryż preparowany
Na patelni  podgrzewamy miód, orzechy, sezam i wiórki kokosowe, mieszamy, aż miód się rozpuści. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia i mieszamy z pozostałymi składnikami, aż się połączą w "grudki". Nagrzewamy piekarnik do 180C. Wysypujemy granolę na blachę i pieczemy ok. 20 minut- do zrumienienia, mieszając co 5 minut. Studzimy i przechowujemy najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. cudowna granola, a szczególnie ten dodatek masła orzechowego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero co pierwszy raz zrobiłam sama granolę - i od razu się uzależniłam! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń