sobota, 25 października 2014

Makaron tagliatelle ze śmietanowym sosem z gorgonzolą, szynką szwarcwaldzką i pomidorem.







Z okazji światowego dnia makaronu na obiad nie mogło powstać nic innego jak właśnie to przepyszne tagliatelle z sosem z gorgonzolą i szynką szwarcwaldzką :)

Składniki (na dwie porcje):
  • makaron tagliatelle - 150g
  • 150g śmietany 12%
  • 70g gorgonzoli
  • 80g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, czosnek
  • ew. rukola
W osolonej wodzie gotujemy makaron. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę z serem, aż ser zacznie się topić, co chwilę mieszamy. Kroimy pomidora w kostkę, szynkę w paseczki. Dodajemy pomidora i szynkę do śmietany i dalej mieszamy. Doprawiamy do smaku (trzeba pamiętać, że gorgonzola sama w sobie jest już trochę słona) i zdejmujemy z ognia. Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Fantastycznie smakuje razem z rukolą polaną sosem balsamicznym.

Smacznego!




Światowy Dzień Makaronu 2014

1 komentarz:

  1. świetny pomysł na uczczenie dnia makaronu :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń