Z okazji światowego dnia makaronu na obiad nie mogło powstać nic innego jak właśnie to przepyszne
tagliatelle z sosem z gorgonzolą i szynką szwarcwaldzką :)
Składniki (na dwie porcje):
- makaron tagliatelle - 150g
- 150g śmietany 12%
- 70g gorgonzoli
- 80g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 pomidor
- sól, pieprz, czosnek
- ew. rukola
W osolonej wodzie gotujemy makaron. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę z serem, aż ser zacznie się topić, co chwilę mieszamy. Kroimy pomidora w kostkę, szynkę w paseczki. Dodajemy pomidora i szynkę do śmietany i dalej mieszamy. Doprawiamy do smaku (trzeba pamiętać, że gorgonzola sama w sobie jest już trochę słona) i zdejmujemy z ognia. Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Fantastycznie smakuje razem z rukolą polaną sosem balsamicznym.
Smacznego!
świetny pomysł na uczczenie dnia makaronu :) pychotka!
OdpowiedzUsuń