niedziela, 26 października 2014

Pomarańczowe babeczki z cukierkami i kremem kakaowym w sam raz dla dzieci (małych i dużych :))

Dzisiaj rozszalałam się w kuchni, bo skoro już mamy godzinę czasu ekstra, to czemu nie? Teraz tylko brakuje mi chętnych, żeby to wszystko zjeść :) Postaram się nie zasypać Was przepisami, potem wstawię jeszcze tylko jeden przepis na babeczki, tym razem waniliowe z cukierkami Milky Way i śmietankowym kremem (pycha!) :)






To idealne połączenia owocowej babeczki ze słodkim kakaowym kremem i cukierkami, które dzieci (chociaż przecież nie tylko) uwielbiają. Jeśli potrzebujecie zwykłych pomarańczowych babeczek to ten przepis będzie świetną bazą :)

Składniki (na 14 babeczek):
  • 200g masła w temp. pokojowej
  • szklanka cukru (niepełna)
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukierki typu lentilky -100g
Najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz cukierków) i miksujemy do połączenia się  składników. Na koniec dodajemy cukierki i mieszamy łyżką. Wykładamy je do foremek, do 3/4 wysokości (albo ciut więcej), pieczemy w 170C ok. 20min. Wyciągamy babeczki z piekarnika, aby przestygły, a w tym czasie możemy zrobić krem do ich dekoracji :)

Składniki na krem kakaowy:
  • 125g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy kakao i serek mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Gotowy krem możemy nakładać na ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego, woreczka z dziurką lub łyżki, a do dekoracji możemy użyć cukierków lub kolorowej posypki.  :)

Smacznego!



Moje wypieki i desery na każdą okazję
 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz