niedziela, 26 października 2014

Waniliowe babeczki z cukierkami Milky Way i śmietankowym kremem w sam raz na drugie śniadanie :)

Przepyszne babeczki, idealne na drugie śniadanie czy przekąskę dla każdego - no bo kto nie lubi cukierków Milky Way? Może niekoniecznie codziennie powinniśmy jeść taką babeczkę, ale przed ciężkim dniem pełnym wyzwań raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tylko doda sił :) Krem jest lekki i nie za słodki, świetnie pasuje do waniliowych babeczek - aż ciężko poprzestać na jednej :)

   
 


 



 Na zdjęciach babeczki w dwóch wersjach i w dwóch kształtach - jedne robione dokładnie wg tego przepisu a drugie z kakaowym kremem z przepisu na pomarańczowe babeczki  (klik), płatkami białej czekolady i większą ilością cukierków (w zależności od wielkości foremek można zwiększyć ich ilość :) ).

Składniki (na 10 babeczek):
  • 150g masła w temp. pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 20 cukierków Milky Way (lub pokrojonych batoników)
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem cukierków, miksujemy na gładką masę i przekładamy do foremek. Do każdej foremki w środek ciasta wkładamy po jednym cukierku (ciasto nie musi go zakrywać) i pieczemy w 170C ok 15-20min.

Składniki na krem:
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g serka mascarpone
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Za pomocą łyżki lub rękawa dekorujemy ostudzone babeczki, na wierzchu kremu układamy po jednym cukierku i dodatkowo posypujemy płatkami czekolady.




Moje wypieki i desery na każdą okazję
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

1 komentarz: