niedziela, 9 listopada 2014

Gruszkowa owsianka.

Teoretycznie z powodu długiego weekendu powinnam wzbijać się na kulinarne wyżyny, tymczasem już drugi dzień na śniadanie serwuję gruszkową owsiankę - ale za to w dwóch różnych wersjach :)



Wczorajsza gruszkowa owsianka - z żurawiną i słonecznikiem:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • pół gruszki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka słonecznika
  • cynamon
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny, słonecznika i połowy naszej pokrojonej gruszki - będą do ozdoby) gotujemy aż do zgęstnienia owsianki, przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy dodatki :)

Gruszka zapiekana z owsianką.
        Dzisiejszej owsiance, a w zasadzie gruszce zapiekanej pod owsianką, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo została od razu pochłonięta :) Proporcje się nie zmieniają z wyjątkiem tego, że używamy ok. 3/4 szklanki mleka. Gruszkę (w całości) układamy na dnie naczynia, zalewamy ugotowaną owsianką i zapiekamy ok. 20-25min w 170C.

Smacznego!

1 komentarz: