poniedziałek, 10 listopada 2014

Pełnoziarniste drożdżówki śniadaniowe z jogurtem greckim, borówkami, żurawiną i słonecznikiem.

Dzisiaj przepis na szybkie śniadanie, które można zrobić już wieczorem :) Pełnoziarniste drożdżówki pieczone w kokilkach mogą stanowić bazę do dużej ilości śniadaniowych wypieków, proponuję spróbować nadziewanych- twarogiem, dżemem albo gorzką czekoladą. U mnie w wersji bez nadzienia za to z jogurtem greckim, borówkami, żurawiną i słonecznikiem. Pycha!





Składniki ( na 4 kokilki):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki otrębów żytnich
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła i odrobina do wysmarowania kokilek
  • 20g drożdży
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odstawić, żeby trochę "popracowało". W garnku podgrzać mleko z masłem, aż masło się rozpuści (ale nie może być gorące), dodać mąkę, otręby i rozczyn, dokładnie wymieszać. Wyłożyć do kokilek wysmarowanych masłem (jeśli pieczemy drożdżówki bez nadzienia i nie mamy w planach żadnego słodkiego toppingu, to proponuję je trochę dosłodzić :) ). Dać ciastu jeszcze chwilę wyrosnąć w jakimś ciepłym miejscu i następnie piec 15-20min w 160C.
Przed podaniem można je wyjąć z kokilek i udekorować na talerzu, według uznania :)
Smacznego!

1 komentarz: