środa, 3 grudnia 2014

Ricotta hotcakes - podejście drugie :)

Już kiedyś wrzucałam tutaj przepis na ricotta hotcakes (KLIK), dzisiaj zrobiłam je ponownie (w sumie nie będę ukrywać, że goszczą u mnie na śniadaniu dość często), tym razem bez otrębów, z samą mąką pełnoziarnistą. Polecam wszystkim, którzy mają chwilę wolnego :) Nawet dla Tomasza znalazł się mały placuszek... :)







Składniki (na 13 sporych placuszków - ja najadam się czterema :) ):
  • 250g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka (osobno ubić białka)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki  oprócz białek miksujemy, następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Smażymy bez tłuszczu z obu stron, najlepiej trochę dłużej, ale na mniejszym ogniu, wtedy wychodzą ładnie przyrumienione :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz