Już kiedyś wrzucałam tutaj przepis na ricotta hotcakes (
KLIK), dzisiaj zrobiłam je ponownie (w sumie nie będę ukrywać, że goszczą u mnie na śniadaniu dość często), tym razem bez otrębów, z samą mąką pełnoziarnistą. Polecam wszystkim, którzy mają chwilę wolnego :) Nawet dla Tomasza znalazł się mały placuszek... :)
Składniki (na 13 sporych placuszków - ja najadam się czterema :) ):
- 250g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka (osobno ubić białka)
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy, następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Smażymy bez tłuszczu z obu stron, najlepiej trochę dłużej, ale na mniejszym ogniu, wtedy wychodzą ładnie przyrumienione :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz