czwartek, 19 marca 2015

Dyniowe pankaces w wersji słodko- wytrawnej

Ostatnio coraz bardziej urozmaicam swoje śniadania. Jakiś czas temu do głowy by mi nie przyszło łączenie słodkich placuszków z rukolą, a tu proszę :) Rukola pasuje tu idealnie, dodaje całemu śniadaniu charakteru. Przepis szybki i pyszny, rozmrażajcie swoje dyniowe zapasy! :)
Swoją drogą wiosna nadchodzi, a u mnie króluje jesienna dynia... Przynajmniej kolorystycznie jest dość "ciepło". Ale spokojnie, zapasy już się kończą, szykuję miejsce na letnie owoce :)




Makro dla porcji ze zdjęcia (2 placki) - 195kcal, B:10,2g, T:6,8g, W:26.5g,  Bł:3,7g

Składniki (na 6 sporych placuszków):
  • 180g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 40g mąki pszennej
  • 50g maślanki
  • 40g wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • dowolne dodatki - u mnie serek wiejski, rukola, suszona żurawina i nasiona dyni
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy bez tłuszczu z obu stron, do zrumienienia, na średnim ogniu. Placuszki są miękkie i delikatne, ale nie powinny sprawiać zbyt dużych problemów przy przewracaniu na drugą stronę :)

Smacznego!

1 komentarz: