Pizza już dawno za mną chodziła, postanowiłam nie czekać dłużej :) Wyszła pyszna, z chrupiącymi brzegami. Może nie jest zbyt wyrośnięta, ale nie dziwię się jej, była "przywalona" dodatkami i nie dałam jej zbyt długo rosnąć :D
Makro dla mojej całej pizzy: 518kcal, B:43,8, W:47,8, T:17,1, Bł: 6,9
Składniki:
- 60g mąki pszennej razowej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
- ciepła woda (ok. 40-50ml)
- passata pomidorowa/ przecier - 50g
- bazylia, tymianek, rozmaryn, czosnek, papryka, sól, pieprz
- wędzona pierś z kurczaka (ok.70g)
- pieczarki (80g)
- 1/2 pomidora
- 1/2 kuli mozzarelli (ok. 60g)
- 2 garści rukoli
W miseczce rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 20 minut. Mieszamy z oliwą, solą, resztą mąki + możemy dodać trochę ziół, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. W tym czasie podgrzewamy passatę i doprawiamy ją do smaku. W plasterki (lub drobniej) kroimy pieczarki, kurczaka, pomidora i mozzarellę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki, na wierzchu mozzarellę. Rukolę najlepiej jest dodać już po upieczeniu. Pieczemy ok. 12 minut w 190C.
Smacznego!
Tak przeglądając Twojego bloga, zauważyłam, że bardzo lubisz mąkę pszenną :P
OdpowiedzUsuńPo prostu często jej używam, ale jeśli ktoś nie lubi mąki pszennej, to w większości przepisów bez problemu może ją wymienić na inną :)
Usuń