Obiecany przepis na chleb razowy :) Dodatki możecie dobrać dowolnie, ja próbowałam jeszcze wersji z siemieniem lnianym- też pycha. Jest bardzo łatwy, nieźle rośnie, zachowuje świeżość przez co najmniej dwa dni - czy więcej - nie wiem, bo nigdy nie dotrwał :) Jeszcze ciepły najlepiej smakuje z masłem. W pieczeniu chleba ważne jest to, że dokładnie wiemy co znajduje się w środku, i samodzielnie możemy dobierać proporcje i rodzaj mąki i innych składników :) Ale dosyć gadania :)
Składniki (na dwa małe bochenki):
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 40g nasion dyni
- 40g nasion słonecznika
Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, odstawiamy na 10 minut.
Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy zaczyn i dokładnie
mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40minut.
Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem rękoma (możemy je trochę obsypać
mąką) i przekładamy je do dwóch niedużych foremek - proponuję wyłożyć je
papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjąć chleb. Odstawiamy do
wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 50-60C,
wstawiamy chleb na 15 minut, następnie podkręcamy temperaturę do 180C i
pieczemy ok. 50minut, aż chleb się przyrumieni z góry :)
Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń