sobota, 25 kwietnia 2015

Chleb na drożdżach z dynią i słonecznikiem.

Obiecany przepis na chleb razowy :) Dodatki możecie dobrać dowolnie, ja próbowałam jeszcze wersji z siemieniem lnianym- też pycha. Jest bardzo łatwy, nieźle rośnie, zachowuje świeżość przez co najmniej dwa dni - czy więcej - nie wiem, bo nigdy nie dotrwał :) Jeszcze ciepły najlepiej smakuje z masłem. W pieczeniu chleba ważne jest to, że dokładnie wiemy co znajduje się w środku, i samodzielnie możemy dobierać proporcje i rodzaj mąki i innych składników :) Ale dosyć gadania :)





Składniki (na dwa małe bochenki):
  • 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 40g nasion dyni
  • 40g nasion słonecznika
Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, odstawiamy na 10 minut. Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40minut. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem rękoma (możemy je trochę obsypać mąką) i przekładamy je do dwóch niedużych foremek - proponuję wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjąć chleb. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 50-60C, wstawiamy chleb na 15 minut, następnie podkręcamy temperaturę do 180C i pieczemy ok. 50minut, aż chleb się przyrumieni z góry :)

Smacznego!

1 komentarz: